Четири савета да ваше дете буде успешан ђак

Подсећамо вас на ствари којих би требало да се придржавате, уколико желите да ваше дете буде срећан и 1621915_709541782410731_2021247623_nзадовољан ученик…

У првим разредима код деце још увек постоје позитивни ставови према школи. Међутим, што су деца старија а њихово искуство веће, отпор према школи је све израженији.

Зато, желимо да вас подсетимо да:

1. Подржите свог школарца
Мислите о томе како ли се оно осећа у својој кожи. Школа је стрес. Избегавајте реченице које затварају могућност ваше међусобне комуникације као што су: “Лако је теби”, “У твојим годинама ја сам…”, “Твоје је само да учиш…” јер ваше дете има своје проблеме, чак и када ви тога нисте свесни. Када вам оно каже: “Не волим школу”, исказује спремност да вам се повери. Саслушајте га, покажите разумевање, прихватите његова осећања, јер је често то једино што оно од вас и тражи.

2. Помозите детету да учи
Не инсистирајте на учењу напамет, ма колико понекад изгледало да управо то траже наставници. Учење напамет, (буквално репродуковање текста), оправдано је само при учењу стихова, формула, дефиниција и фраза страног језика. Ваше дете ће једном завршити школу, али ако при том не научи да мисли, од ње неће имати нарочите користи.
Правила успешног учења: упомоћ (тражити помоћ ако је нешто нејасно), услови учења (без сталног прекидања, добро осветљење, задовољене све физиолошке потребе…), план рада (са све предвиђеним паузама), време за учење (за најтеже градиво изабрати време када је концентрација највећа), подела лекције (читање од поднаслова до поднаслова), понављање, (кад год је могуће наглас), подвлачење (омогућава да се одвоје важни од неважних података). Такође, формирајте радне навике на време. Немојте учити заједно или уместо детета јер је учење његова обавеза, не ваша. На вама је да се интересујете за његове проблеме и да саосећате, да га преслишавате и да инсистирате на размевању.

3. Дете није само ученик
Школски успех је само један аспект личности вашег детета. Зато, немојте цепати листове из свеске, не условљавајте поклоне успехом, не поредите своје дете са другом децом.

4. Нека крајњи циљ буде: срећно дете!
Коначно, подсећамо вас да је у Финској 2003. спроведено истраживање међу 20.000 родитеља деце различитих узраста која похађају различите школе. Родитељи су одговарали на питање: шта очекујете од образовања свог детета? Њих 95 одсто одговорило је: да дете буде срећно.

Иначе, квалитет финског школства сматра се најбољим у Европи. Сигурно је томе допринео и став родитеља да од школе очекују да њихову децу усреће.
Шта мислите, колики би број родитеља дао исти одговор на исто питање, да је ово тестирање обављено у Србији? А како бисте одговорили на ово питање ви? Размислите о томе пре него што, заједно са својим дететом, кренете у још једну победу школовања.

Желимо вам пуно успеха, стрпљења и радости!

Педагог Јелена Холцер, Школа за родитеље

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s